HYVÄ PAHA MUKAVUUSALUE

HANi Creative Blogipostaus 2 Hyvä Paha Mukavuusalue

@Hanna Ilmavirta, yrittäjä | HANi Creative | 2/2023

Teen mielelläni asioita, joissa koen olevani vahvimmillani ja joiden tekeminen tuntuu hyvältä. Viihdyn siis oikein hyvin omalla työn mukavuusalueellani - ja kukapa ei viihtyisi. Uskon kuitenkin myös, että ajoittainen mukavuusalueelta poistuminen auttaa kehittämään omia toimintatapoja sekä löytämään uutta osaamispotentiaalia ja uusia vahvuuksia - kunhan epämukavuus ei ole työssä hallitseva tunne.

Rakentaessani loppuvuodesta 2022 yritykseni verkkosivustoa vietin ajoittain niin suuren osan työajastani tutun tekemisen ulkopuolella, että hetkittäin koko ajatus työn epämukavuustekijöiden hyödyllisyydestä tuntui liioitellulta. Prosessin hoitaminen oppimismielessä pääasiassa itse oli taloudellisesti kannattava ratkaisu, mutta toisaalta aika on vähintään yhtä tärkeää. Sivuston rakentuminen haastoikin melko tehokkaasti lyhyellä aikavälillä tuottavamman työn tekemistä. Yrityksen markkinointi, tulevan suunnittelu sekä mallipohjien luominen verkkokauppaa varten saivat joksikin aikaa väistyä sivuston toiminnallisuuksien, käytäntöjen, SEOn sekä monenlaisen "näkymättömän" työn tieltä. Ja vaikka omaankin vuosien kokemuksen verkkosivustojen päivittämisestä, oli sivuston luominen alusta lähtien itse ilman eCommerce-ammattilaisten tukea melko lailla erilainen prosessi.

Rahallinen säästö oli todella pientä sivustoon käytettyyn aikaan suhteutettuna. Olisikin ajankäytöllisesti ollut ehdottomasti järkevintä luoda sivusto yhdessä osaavan yhteistyökumppanin kanssa, kuten ensin suunnittelin. Asiassa oli kuitenkin kaksi puolta. Vaikka sivuston julkaisuvalmiiksi saaminen vaikutti ajoittain lähinnä saavuttamattomalta vuorelta, etenin sinnikkäästi pidemmän aikavälin suunnitelman mukaisesti. Koin, että vastaamalla kokonaisprosessista pääosin itse, voin oppia mahdollisimman paljon uutta itselleni käytännön tasolla entuudestaan vieraasta verkkokauppa-alustasta (Shopify) ja hyödyntää oppimaani tehokkaasti työssäni.

Onnekseni seison edelleen valintojeni takana. Olen tyytyväinen, että etenin kohti sekä oman ammattitaitoni että yritykseni kehittämiseen liittyviä pidemmän tähtäimen suunnitelmia ja tavoitteita. Sivustosta muodostui yritykseni näköinen ja kehitystyö jatkuu ihan uudenlaisilla vahvuuksilla ja osaamisella. 

Sanotaan, että itsensä ja työn kehittäminen vaatii tuttujen toimintatapojen kriittistäkin tarkastelua ja usein osaamiseen tai työssä onnistumiseen liittyvän epävarmuuden voittamista. Ja usein asia varmasti onkin niin, mutta kyllä sinne omien rutiinien, vahvuuksien ja osaamisalueiden pariin on mielestäni aina mahtavaa myös palata! Jotkut meistä ovat parhaimmillaan tutun ja rutiininomaisemman tekemisen parissa, kun taas toiset puhkeavat kukkaan etenkin jatkuvan muutoksen ja itsensä haastamisen kautta. Oman työn johtamisessa onkin monesti vaikeinta arvioida, mitä kannattaa tehdä itse ja missä kohtaa pienikin apu voi säästää merkittävästi omaa aikaa ja mahdollistaa keskittymisen oleellisempaan. Tällä kertaa itse tekeminen muun tärkeän työn kustannuksella oli lopulta tulevaisuuden kannalta hyvä ratkaisu, mutta jollei kokonaishyöty olisi ollut niin merkittävä, olisin varmasti valinnut toisin.


Mitä mieltä olit kirjoituksesta? Jätä kommenttisi alle:

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.